Sådan forbedrer du din babys søvn

Sovende baby

Spædbørn har det med at have uregelmæssige søvnrytmer. Søvnbesvær kan her skyldes en række forskellige ting. Er du nybagt forælder, vil dette indlæg være særligt nyttig til dig.

En letpåvirkelig søvn med stor betydning

Spædbørn har det med at sove ret meget, hvilket kan være op til 16-17 timer over et døgn. Deres søvn indfinder sig dog ikke i et langt stræk, men i mindre brudstykker af 2-4 timer. Dette medvirker til at barnet får en uregelmæssig døgnrytme.

Men søvn er ikke bare søvn, når vi sover, gennemgår vi 4 stadier, der hver har sin betydning for kroppen. Stadierne kan tildeles betegnes som kronologiske, hvor der kan forekomme særlige udsving hen ad søvnforløbet.

Det stadie der anses for at være den vigtigste, for din babys udvikling er REM (Rapid eye movement) stadiet. Det er også det stadie, som man kalder for drømmesøvn stadiet. Det er i denne del af forløbet, hvor hjernen gennemgår meget aktivitet. Herudover kan man befinde sig i REM søvnfasen op til flere gange hen over natten.

REM søvnen har en stor betydning for barnets fysiske, men også sociale udvikling i form af samhørighedsbånd. Det er derfor vigtigt at tilgodese, at barnet får den rigtige mængde søvn og kvalitet der af.

En blød stoflig undsætning

Der kan være mange årsager til, hvorfor din baby har besværligheder ved at falde i søvn. Nogle af de gængse årsager er en overstimulering af sanselige indtryk i løbet af dagen, at der sker en stor udvikling, forandringer i soveværelsets omgivelser eller at situationen omkring putningen efterlader mange indtryk.

Uanset årsagen kan en tyngdedyne være en et godt redskab til at hjælpe din baby med at få en bedre søvn kvalitet. Det er en særlig type dyne, der er blevet påvist af flere videnskabelige studier til at have en gavnlig effekt på ens søvn. Tyngdedynen fungerer ved at sprede jævne tryk ud på barnets krop, der fremkalder en svøbende effekt, der er med til at afslappe og berolige barnet. Denne effekt sammenlignes oftest med at få tæt kram, der samtidigt giver plads til fri bevægelighed.

Har din baby søvnbesvær kan sådan en løsning anbefales, dog er det vigtigt også at tage højde for de andre tidligere belyste faktorer, der har en aktiv indflydelse på dit barns søvn.