Gummi – En elastisk fortælling

Du kender nok højest sandsynligt til ’gummi’, det et råstof der har fundet vej i mange dele af nutidens moderne liv. Nu til dags findes der gummi i mange produkter lige fra dæk, medicinsk udstyr, fødevarer, industrielle produkter, i gummistøvler til børn og voksne med videre. Gummi dækker således over en stor række ting.

En vigtig opdagelse med en mørk udvikling

Gummi stammer oprindeligt fra naturgummi også kendt som latex, der er den ældste form for gummi. Før i tiden blev naturgummi fremstillet ved a udvinde saften fra gummitræer (Hevea brasiliensis). Et enkelt gummitræ kan afgive latex i op til cirka 25 år, før det når sit udløb og skal erstattes af et nyplantet træ. Gummitræer blev for første gang af europæiske rejsende opdaget i Sydamerika i midten af 1800-tallet, hvorimod lokale indfødte havde haft kendskab til råstoffet i generationer.

I starten blev naturgummi anvendt til at lave gummistøvler og krukker, men med opfindelsen af bilen i slutningen af 19th år hudrende begyndte efterspørgslen at eksplodere. Den store efterspørgsel medførte til et boom, hvor gummihandlen omdannede mindre flodbyer i Sydamerika, blev til store og travle handelscentre. Europæiske enkeltpersoner der ejede gummiplantager, fik her skabt store formuer og er i dag kendt som ’gummibaroner’. Disse baroner overflod af rigdom kunne kun overskrideres af deres brutalitet. Mange lokale indfødte endte med at miste livet under deres arbejde på gummiplantager. Mange gummibaroner anvendte tortur og slaveri mod lokal befolkning, som et led i jagten efter en større profit. Denne udvikling var så voldsom at mange indfødte samfund gik bort eller blev reduceret betydeligt. Udviklingen stoppede med kollapset af det brasilianske gummi marked grundet en mere effektiv produktion i Sydøstasien.

Omskiftning til syntetisk

Omkring begyndelsen af 2. Verdenskrig blev naturgummi erstat af syntetisk gummi med den første fremstilling i Tyskland. Det blev dengang fremstillet ved at omdanne monomer til polymere fra styren og butadien. Sidenhen er andre kemiske hjælpe- og fyldstoffer blevet introduceret i fremstillingen af gummi. I dag anvendes over halvdelen af al gummi til fremstilling af bil dele så som seler, dæk, stødpuder med mere.

Selvom at syntetisk gummi har overtaget det meste af efterspørgslen på markedet, så bruges naturgummi stadigvæk i en del produkter så om legetøj, gummistøvler, husholdenske produkter mv. Naturgummi er mere miljøvenligt end syntetisk i gummi, da det går gennem en naturel fremstilling uden tilsætning af kemikalier, hvilket har gjort det til et populært sundere alternativ til syntetisk.