Et skøde sikrer alle parter 

I gamle dage, som i meget gamle dage, var en aftale en aftale, når begge parter havde givet håndslag. Sådan kan det sagtens også være i dag, hvis du for eksempel skal hente et brugt skrivebord eller en bil, som du har købt over den blå avis. Men når det kommer til store handler, aftaler og beslutninger, ja så er et håndslag bare ikke omfattende nok til at være juridisk bindende.  

Et skøde sikrer den juridiske binding

Når det kommer til at have en fast og juridisk bindende aftale, så skal der som sagt mere til end et godt ord og et fast håndslag. Der skal ofte udarbejdes et officielt skøde. Et nyt skøde bliver udarbejdet ved mange forskellige aftaler. Men hvad er et skøde helt præcist? Og hvorfor er det nødvendigt for at gennemføre en handel af fast ejendom eller en skilsmisse? 

Hvad er et skøde?

Skøder er ir for sig blot et digitalt dokument, hvori de pågældende retningslinjer for en given aftale, er nedskrevet og underskrevet af alle parter i aftalen. Skøder bruges i forbindelse med køb af fast ejendom (som for eksempel hus, lejlighed eller sommerhus), i forbindelse med familieoverdragelse af fast ejendom, i forbindelse med skilsmisser og i forbindelse med samlivsophør.  

Et skøde er nødvendigt  

Formålet med at lave et skøde for en aftale er som sagt, at alle retningslinjer, betingelser og aspekter af aftalen er afstemt og alle er enige om, at dette er de pågældende ‘spilleregler’ for aftalens udspil. Men et skøde er ikke kun til de enkelte parters brug. Faktisk er et skøde ved en ejendomshandel (som køb af hus) nærmest en essentiel nødvendighed. Man kan godt have fundet et hus, betalt købesummenfået nøglerne og være flyttet ind, men ikke skødet er udarbejdet og tinglyst til tingbogen, kan sælgers kreditorer stadig gøre udlæg i ejendommen, da den officielt stadig tilhører vedkommende.